NL Actief


Sporten in een veilige en verantwoorde omgeving


Kies een centrum

Laat je inspireren


Met deze tips motiveren we je graag!


Sporttips

Daag jezelf uit!


Probeer ook eens een andere activiteit!


Bekijk foto's
previous
next
Ik wil deelnemers infoKies een NL Actief centrumFoto's bekijken

Sporttips van Elske Sorel

 

lil-wen-els-copyElske Sorel was Ambassadeur van de Nationale Fitness4daagse 2016 en is o.a. bekend als ‘PT-trainer van RTL-Obese’ en columnschrijfster ‘Happy in Shape

We zullen haar eerst even aan je voorstellen:

Kennismaking: 

“Mijn naam is Elske, ik ben 34 jaar (2016) en woon in Alkmaar met mijn man, dochter en zoontje. In 2005 studeerde ik af aan de Hoge Hotel School in Leeuwarden en heb vervolgens een kleine 6 jaar bij de RAI in Amsterdam gewerkt. Heb vaak gedacht dat het zo mooi zou zijn, als je een beroep uitoefent dat echt je passie is, waar je elke dag vrolijk van wordt en dit aan andere mensen wilt over brengen.

Zo ontstond bij mij de interesse in het vak Personal Training. Ik heb tijdens mijn baan bij de RAI mijn Fitvak Fitness Trainer A diploma gehaald en daarna de opleiding NASM (National Academy for Sports Medicine) Ook de Bokspads cursus bij Chakuriki (Xena Sports Amsterdam) heb ik gevolgd en zo ben ik met mijn eerste klanten begonnen. Mijn baan opgezegd en volledig voor mijzelf begonnen als Personal Trainer. Beste stap die ik tot nu toe heb genomen. Word er nog elke dag blij van!”


12-september-elske-sorel-fitness4daagse-fitvakSports Gear

Misschien sport je al langer, misschien is de Fitness4daagse voor jou het uitgesproken moment om kennis te maken met wat er allemaal voor leuks mogelijk is in de sportschool!

Nog 1 week te gaan en dan bedenk je, wat is er belangrijk aan voorbereiding als we het hebben over goede gear.

Het gaat er niet om wie er het meest fancy bij loopt, maar dat je je comfortabel voelt en ook let op veiligheid, dus de kans op blessures zo klein mogelijk houdt.

Dus hierbij mijn tips betreft kleding en schoenen:

 1. Draag kleding waar je je makkelijk in kunt bewegen. Dus een broek die niet afzakt als je springt, een broek die niet te lang is waar je over struikelt, of een broek waar je bil-decolleté wordt geshowed als je een squat maakt 😉
 2. Kies voor een stof die lucht doorlatend is en zweet goed opneemt. Zoals dri-fit kleding. Dit wordt meestal wel aangegeven op het kledingstuk of als je er naar vraagt in de winkel.
 3. Grijs laat precies zien waar je zweet, dus mocht je kiezen voor een grijze strakke broek, dan weet je dat!
 4. Schoenen is eigenlijk nog belangrijker. Deze kunnen echt voor blessures zorgen als je ze niet zorgvuldig uitzoekt.
 5. Kies voor sportschoenen met een goede demping wanneer je veel zult springen en rennen. Een ren schoen is altijd goed.
 6. Als je jouw ren schoenen al meerdere jaren hebt, zijn ze eigenlijk ook niet veilig meer; er zit een soort gel laag in de zool en na een lange periode is deze gel volledig opgedroogd en heeft het niet meer de werking wat het zou moeten hebben.
 7. Train niet op All-stars, instappers of dat soort simpele casual gympen, deze geven geen steun.
 8. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar ren schoenen of naar weightlifting schoenen met een harde zool die bij kracht training erg goede ondersteuning geven.

Verder altijd een fles water mee om je vocht op pijl te houden en een handdoek om al het bewijs van knallen en zweten te verhelpen

Good luck en zet ‘m op!!

Liefs Elske


Visceraal vet

Een platte buik willen we allemaal. Het ziet er mooi uit, maar daarnaast is het ook nog eens elske-sorel-fitvak-fitness4daagsesuper belangrijk dat je rond je middel en buik het minste vet hebt zitten.

Het vet dat je hebt rondom je benen, billen of armen bijvoorbeeld, is minder schadelijk dan het vet rondom je buik.

Je buik is een gedeelte van het lichaam dat een hoop belangrijke organen met zich mee draagt. Darmen, lever, milt, nieren, maag, schildklier… wanneer deze omringt zijn door vet, kun je het risico lopen dat deze organen minder goed gaan functioneren met de nodige klachten van dien. Zelfs kanker en bloed- en vaat ziekten kunnen hieruit voort komen.

Dit diepliggende vet in de buik wordt ook wel visceraal vet genoemd. In de sportschool heb je vaak wel een weegschaal waar je dit percentage in jouw lichaam kunt achterhalen.

Je buik moet een deel zijn van het lichaam dat juist zo gezond en clean mogelijk  functioneert met een laag vet gehalte.

Belangrijk om te weten, is dat het viscerale vet niet perse aanwezig is bij mensen die dik zijn. Iemand die slank is, kan nog steeds een verhoogd percentage visceraal vet hebben. Dit vet zie je niet van de buitenkant, omdat het zo diep van binnen ligt.

De belangrijkste manier om dit viscerale vet zo laag mogelijk te krijgen, is de combinatie van juiste voeding en beweging. Dit geldt over het algemeen voor een gezonde levenstijl.

Beweging hoeft niet in te houden zo lang of veel mogelijk, maar wel zo efficient mogelijk.

Zo is er een onderzoek gedaan dat interval training nog steeds het beste werkt om het viscerale vet naar beneden te brengen. Dus een periode van hoge intensiteit en een periode van korte rust, dit wederom herhalen meerdere sets. Als die hartslag maar goed verhoogd wordt en weer tot rust komt.

Dus niet alleen voor de buitenkant is het belangrijk dat buikvet verdwijnt, voor je gezondheid des te meer!!

Liefs Elske


Sport geheimen!

Morgen gaan we van start, ben je er klaar voor?

We willen allemaal gezond leven, toch ook stiekem een goed lichaam hebben en het geluk voelen van fit zijn. Ik heb hier wat kleine “geheimen” die hem meer zitten in je dagelijks leven, je voeding en tips waar geen rocket science achter zit.

 • Krachttraining is nummer 1.

Het zorgt voor kracht, spiermassa, goede botdichtheid en vebrandt vet.

 • High Intensity Trainingen.

Niet langer dan 30 minuten en niet tijdens je kracht training. Kies een andere dag hiervoor.

 • Eet in verhouding iets meer eiwitten dan koolhydraten.

Het behoudt je spiermassa, dus wanneer je vet verliest, zal je metabolisme niet mee zakken. Op eiwitten houd je het langer vol gedurende de dag.

 • Optimaliseer je inname van koolhydraten voor je lichamelijke activiteiten.

Een low-carb dieëet zoals we het noemen, werkt goed voor mensen met overgewicht, maar onthoudt dat als je goed getraind bent, al laag in je vet % zit, je regelmatig beweegt, je koolhydraten nodig hebt!

 1. De weegschaal is niet je maatstaf!

De meesten weten het al wel, maar het gaat niet om het gewicht, maar de verhouding vet / spier.

 • Slaap genoeg! elske-sorel-18-september-2016

Zeker als je al goed getraind bent en nog meer resultaat wilt behalen; slaap, slaap, slaap…zzzz. Bij te weinig slaap verhoogt je stress hormoon dat vet verbranding zal voorkomen.

 • Leg focus op de pre-workout voeding en after-workout voeding.

Eet geen koolydraten vóór je training. Eet deze koolhydraten liever na een intensieve workout. Gebruik whey proteine om je spieren te herstellen en betere lichaamscompositie te creëren.

 • Eet natuurlijk en zo min mogelijk bewerkt voedsel.

Het bevat meer voedingsstoffen, meer gezonde vezels en minder toegevoegde suikers en vet.

 • Voorkom stress

Stress in je leven, maar ook stress van ongezonde voeding. We weten inmiddels dat je cortisol omhoog gaat en dit vet verbranding tegen werkt.

Doe aan meditatie, ga trainen, eet gezond, leef gelukkig!!

 • Maak notities

Wanneer je alles opschrijft; wat je eet, wanneer en hoeveel, hoe vaak je traint, wat je hebt gedaan, hoe je je voelt, hoe je hebt geslapen, kan je ineens inzicht geven! Misschien denk je dat je goed zit met alles, maar na het lezen van je notitie zie je wat er beter kan. Just try!

Liefs Elske


elske-sorel-fitness4daagse-fitvakVerandering van levensstijl

Naast Personal Trainer die de mensen fysiek begeleidt, ben ik ook een coach die mentale steun geeft.  Je krijgt veel van de mensen te horen die je traint. Alle ins en outs, leuke dingen, minder leuke dingen, als het even wat minder gaat, of de spirit weg is. Het mooie van mijn beroep is dat ik er voor moet en wil zorgen dat je er voor gaat, dat je inziet hoeveel je kunt bereiken, als je maar wilt!

Wat ik graag laat voelen en zien, is hoe je op een verantwoorde en leuke manier af kunt vallen, of sterker worden en gezond kunt zijn. Ik krijg natuurlijk veel vragen over bepaalde diëten, bepaalde trainingsmethodieken, wat mag wel, wat mag niet enz. Geen lichaam is hetzelfde, elke methode kan weer anders uitpakken. Ik ben fanatiek voorstander om in eerste instantie te beseffen dat als je niet gezond leeft en/of lijdt aan overgewicht of ondergewicht, dat je levensstijl moet worden aangepast. Dit houdt een aantal zaken in:

 • Je zult moeten trainen (minimaal 3 keer per week voor resultaat) Probeer sporten te vinden die je leuk vindt!
 • Je zult gezond moeten gaan eten (suikers vermijden, verzadigde vetten vermijden, eet genoeg fruit en groenten, drink water enz.) En ook gezond eten is erg lekker en kun je onwijs mee variëren!
 • Je zult voor regelmaat in je leven moeten zorgen. Regelmatig eten, regelmatig trainen, zo hou je het langer vol en verandert je leven ook echt.
 • Zorg voor genoeg rust! Belangrijk, ga niet te laat naar bed door de weeks, want hoe langer je wakker blijft, hoe meer energie het lichaam nodig heeft. Mensen die laat naar bed gaan, zijn vaak overdag moe en halen die energie dan weer uit suiker en ander ongezond eten.
 • Probeer zo min mogelijk stress te ervaren. Stress verhoogt je cortisol en geeft alleen maar nadelen voor een gezond lichaam en een gezonde geest.
 • Zorg voor jezelf en ook dat je leuke dingen blijft doen. Dit kan ontspanning zijn in de vorm van een dag sauna pakken, stappen met vrienden, schilderen, een strandwandeling, maakt niet uit!

Met alleen al deze aanpassingen, kun je een hele hoop bereiken! Ik ben geen voorstander van zware diëten waarbij je iets nooit meer zou mogen. Dit ga je namelijk moeilijk vol houden. Ik ben niet voor 7 dagen per week keihard sporten, dit gaat ook de gemiddelde persoon niet volhouden.

Zorg ervoor, en dat vind ik één van de belangrijkste zaken, dat je de balans creëert in alles wat je doet

Liefs Elske


Burn baby burn!!

Waar het bij de meeste mensen op neer komt wanneer er doelstellingen worden gemaakt, is het “tonen” van het lichaam en het verbranden van lichaamsvet.

Dit zijn 2 best lastige zaken om in balans te krijgen. Want voor goed ontwikkelde spieren heb je voedingsstoffen nodig om te groeien, maar je wilt verbranden om zo “droog” mogelijk te zijn.

Vandaag wil ik jullie zo logisch mogelijk proberen uit te leggen wat verbranding inhoudt en hoe we die kunnen bevorderen. Dit alles wordt omschreven met de werking van jouw metabolisme, ofwel stofwisseling.

Verbranding elske-sorel-fitness4daagse-fitvak

 Om te kunnen verbranden in ons lichaam hebben we voedingsstoffen nodig zoals vetten, eiwitten en koolhydraten. Zonder deze stoffen valt er niets te verbranden in het lichaam. (belangrijk voor de mensen die nog steeds denken dat je maar zo weinig mogelijk moet eten om af te vallen)

Wanneer je voedingsstoffen binnen krijgt, ontstaan er reacties binnen de lichaamscellen waarbij energie vrijkomt. Dit noemen we verbranding.

Voor verbranding is dus brandstof nodig (je voeding). De belangrijkste is glucose.

Naast brandstof heb je zuurstof nodig om voedingsstoffen te kunnen verbranden. Zonder zuurstof vindt er ook geen verbranding plaats. Deze zuurstof halen we uit de lucht die we inademen. De longen geven zuurstof af aan het bloed en het bloed vervoert het weer naar alle lichaamscellen.

Voor een goede lichaamsverbranding is een goede zuurstofvoorziening dus van belang!

Wanneer deze verbranding plaats vindt, komt er energie vrij. Deze wordt omgezet in warmte. Dat is ook de reden waarom je het zo warm krijgt tijdens het sporten. Hiermee houden we ons lichaam om temperatuur. Alle energie die overblijft, gebruiken we voor bijvoorbeeld onze hartslag, ademhaling, werking van organen, spijsvertering en activiteiten.

Hoe kunnen we je metabolisme verhogen? En dus de verbranding.

Hoe goed en snel jouw metabolisme werkt, hangt af van o.a. leeftijd, lengte, geslacht, erfelijkheid en hormoonhuishouding.

Maar we kunnen onze stofwisseling zeker met een aantal zaken verbeteren:

 1. Krachttraining bevordert je stofwisseling. Goed ontwikkelde spieren werken mee in het verbranden van vet.
 2. Drink veel water. Je stofwisseling verbetert aanzienlijk door het vocht in je lichaam.
 3. Eet genoeg en goed verdeeld over de dag. Voor verbranding hebben we brandstof nodig en dan komt uit voeding.
 4. Vermijd crashdieeten!! Deze vertragen je stofwisseling enorm. Je lichaam gaat in spaarstand en bij het eerst volgende normale eet moment, wordt de voeding opgeslagen in vet.
 5. Drink groene thee. Hierin zit plantaardige eiwitten die flavine bevatten en een steuntje in de rug zijn voor de stofwisseling.
 6. Slaap voldoende! Slapen is belangrijk in het proces van het verbranden van koolhydraten. Gebeurt dit niet, kan het leiden tot glucose intolerantie wat mogelijk de stofwisseling vertraagt.
 7. Matig met alcohol. Dit remt de stofwisseling af. Het vertraagt de verbranding van vet.

Dus een goede verbranding en stofwisseling hangt o.a. af van omstandigheden waar je niets aan kunt doen, maar een hele hoop kan zelf beinvloed worden!

Weer een mooi streven toch?!

Liefs Elske


Drukke agenda en ook nog trainen en gezond eten, hoe dan?!

Wat ik het meest hoor is dat er naast een drukke agenda van meetings, werk en een sociaal leven, geen tijd meer is om te trainen en gezond te eten.

Klinkt logisch voor velen, maar wat we vergeten, is dat ons lichaam in al die hectiek van vandaag, aandacht nodig heeft op het gebied van sporten en gezond eten.

Waar mensen behoefte aan hebben, is structuur, een plan om toch met die gezonde leefstijl bezig te zijn, zonder dat je hele leven daarvoor op zijn kop hoeft te staan.

Mijn clienten hebben het liefst een plan voor een hele week wanneer ze moeten trainen, wanneer en wat ze moeten eten. Wat moet er in de winkel gekocht worden, hoe worden die gerechten gemaakt, pas dan denken ze het te kunnen.

Het is een questie van prioriteiten stellen. Als jij écht gezonder wilt gaan leven, moet je daar iets voor doen. Moet je daar misschien dingen voor laten, moet je beter leren plannen en voorbereiden, maar je krijgt er zoveel voor terug!

Om jullie een duwtje in de goede richting te geven, hierbij een beknopt plan:

 • Beslis welke dagen van de week je wilt gaan trainen. Heb je flexibel werk, beslis dan aan het begin van de de week welke dagen je gaat trainen. Als je weet dat je het na je werk niet gaat redden, dan ga je vóór je werk. Vind je dat te vroeg en slaap je liever langer? Dan wil je niet graag genoeg..
 • Laat je niet overhalen wanneer collega’s of vrienden zeggen dat je mee moet voor die borrel of dat je wel een keer kunt overslaan. Dan ga je eerst trainen en kom je daarna, 1 uur missen zal het ergste niet zijn!
 • Red je het vanwege omstandigheden niet om naar de sportschool te gaan, dan ga je buiten hardlopen of doe je je oefeningen thuis. In het weekend is er vast een uurtje waar je prima je lichaam kunt laten zweten!
 • Betreft voeding: ga niet elke dag bekijken wat je als ontbijt, tussendoortje of diner gaat eten. Koop 1 dag in de week zoveel mogelijk belangrijke ingredienten en ga daar mee aan de slag.

Eieren, melk (of Soja melk / rijst melk / havermelk als je geen melk drinkt), groenten, fruit, kwark, noten, vis, kip, quinoa, spelt brood, haver, mager beleg, kruiden om eten lekker te maken zo als knoflook, ui, kaneel, peper, zout, chilipoeder enz.

 • Met al deze producten kun je je ontbijt maken, je tussendoortjes, je lunch en diner. Je kunt een omelet maken, je kunt kwark mixen met fruit, salades maken met groenten, gerookte zalm, tonijn, tussendoortjes van noten en diner met gewokte groenten en kip enz. Het is ook een beetje leren spelen met producten.
 • Je kunt een groenten omelet maken in de ochtend, het vuur heel zacht zetten en ondertussen aankleden! Ook dit kun je prima mee nemen voor lunch, tussendoor of wat jij wilt.
 • Fruit is altijd makkelijk mee te nemen als tussendoortje, net als noten (amandelen en walnoten bijv.)
 • Ik ben geen voorstander van vervangend voedsel, maar als jij weet dat vandaag een giga drukke dag gaat worden, neem dan een eiwitten shake mee die je met water snel kunt mixen. Dan heb je in ieder geval iets binnen wat belangrijk is voor je stofwisseling.
 • Zelf gemaakte groenten en fruit shakes zijn ook altijd goed. Kun je ook thuis al maken en mee nemen naar je werk.

elske-sorel-fitness4daagse-fitvak-fitness-sporttipsWat uiteindelijk het moeilijkst zal zijn, is dat je na een drukke dag gewoon geen zin meer hebt om te koken of van alles voor te bereiden.

Hier kan ik het niet makkelijker voor je maken, tenzij je een kok inhuurt die alles heerlijk voor je maakt J

Hier komt een stukje discipline en doorzettingsvermogen bij kijken, maar ook dit wordt steeds normaler en makkelijker als er ritme in komt.

Ik hoop dat jullie het een kans geven, want je energiek voelen en er ook nog eens stunning uitzien wil toch iedereen?! Good Luck!

Liefs Elske


Boksen!

Er is niets lekkerder dan een goed potje slaan!

Ik train nu zo’n 16 jaar fanatiek op het gebied van fitness en ben 9 jaar geleden met boksen begonnen. Wat begon als een try-out, werd een verslaving en de ontdekking van een top work-out dat heel veel doet voor je lichaam!

Een boks training kan op verschillende manieren gedaan worden. In een groep waarbij je in duo’s te werk gaat op elkaars handschoenen om de stoot technieken en combinaties te leren en oefeningen met zijn allen om conditie op te bouwen en sterk te worden.

Pads training waarbij je 1 op 1 bij de trainer op de pads leert slaan. Pads zijn een soort stootkussens waar de trainer perfect te stoten mee kan opvangen. Ook hierbij gaat het om te stoot techniek en combinaties.

Het leren sparren. Dit is het officiële gevecht waarbij je leert met een tegenstander te boksen. Dus hoe je leert punten te scoren, de open plekken bij de tegenstander te vinden, te leren bewegen in een ring.

Het leuke en goede van boksen, is dat het de ultieme work-out voor je lichaam is. Het verbetert je kracht, je snelheid, je coördinatie, souplesse, behendigheid en een stuk uithoudingsvermogen uiteraard. De technieken zijn best lastig, dus je kunt jezelf altijd blijven verbeteren. Je bent echt met een spel bezig, dit is voor veel mensen vaak belangrijk om sporten leuk te kunnen vinden. Het is mentaal gewoon heerlijk om even niet bezig te zijn met werk of privé zaken, maar heerlijk je agressie kwijt te kunnen en er nog beter van te worden ook!

Is boksen voor iedereen?!

JA, boksen is voor iedereen! Ik geef veel boks- en pads training aan mijn klanten tijdens Personal Training en iedereen staat er van versteld hoe leuk het is. Het is zeker zwaar, maar dat weegt niet op tegen het fun element. Jong, oud, dik, dun, man of vrouw, heb nog niemand gehad die het niet leuk vond!

Welke spiergroepen train ik met boksen?

Het is voornamelijk bovenlichaam dat je traint. Uiteraard tijdens een warming-up wordt er veel touwtje gesprongen, push-ups gedaan en andere oefeningen waarbij het hele lichaam wordt mee gepakt, maar tijdens het boksen zelf ben je voornamelijk bezig met de borst, rug, armen en schouders. Buikspieren zijn ook erg belangrijk, aangezien je ze continu moet aanspannen. Om de klappen te ontvangen en om je draaiing goed in te zetten waar de stoot vandaan komt. Een volledige work-out waarbij alleen iets minder nadruk ligt op de benen. Kuiten pak je wel mee omdat je tijdens het boksen veel aan het “dansen” bent. Altijd blijven bewegen tijdens het boksen! elske-sorel-fitness4daagse-fitvak-boksen

Waar kun je leren boksen?

Sportscholen pakken het boksen steeds vaker op. Het is populair en goed voor je lichaam en anders begin je eerst eens met een groepsles Kick Fun bijvoorbeeld. Er zijn vaak in elke stad wel boksscholen te vinden waar je gerust kunt gaan kijken om te zien of het wat voor je is.

Belangrijk om te weten: bij boksen en zeker recreatie boksen, gaat het niet om het zo hard mogelijk in elkaar slaan van je partner! Juist de technieken en het stukje lichaamsverbetering en plezier staan voorop! En je begint gewoon op het niveau dat jij aan kunt, dus ik zou zeggen, beat it en sla het heerlijk van je af!

Liefs Elske


Vrijdag 23 september

Dag 5:

Hoe kunnen we beter slapen?

Nachtrust is erg belangrijk voor het lichaam. Je lichaam wordt er gezonder van, je komt en blijft beter op gewicht  en krijgt veel meer energie om te kunnen presteren, of dat nu op sport of werk niveau is, dat maakt niet uit!

Maar goed kunnen slapen is niet voor iedereen makkelijk. Hierbij mijn tips om beter te kunnen slapen en waar je op kunt letten:

 1. Probeer caffeine te vermijden na de middag. Zelfs de koffie die je in de ochtend en middag neemt, kan je nacht rust al verslechteren.
 2. Proteine zijn goed om af te vallen en koolhydraten worden daarin veel weg gelaten. Toch voor een betere nachtrust, is overdag proteine en ‘s avonds koolhydraten het beste. Het schijnt een rustige nachtrust te activeren.
 3. Kies voor een standaard bed tijd waar je je redelijk aan kunt houden. Het beste is om voor 23:00 naar bed te gaan. Als de zon onder gaat, krijgt het lichaam een seintje dat het lichaam warmer moet gaat worden om tijdens de nacht jezelf warm te kunnen houden. Klaar voor de nacht dus!
 4. Zorg ervoor dat de ruimte waar je slaapt, koel is. Heeft ook weer te maken met het lichaam dat zich klaar maakt voor de nacht en warm wordt, waarbij de ruimte koel moet zijn.
 5. Zorg ervoor dat de ruimte waar je slaapt, donker is. Zelfs al zijn je ogen dicht, pikt het al het licht op en zal het lichaam minder goed in slaap komen.
  fitnessvierdaagse-elske-sorel-sporttip-vrijdag
 6. Probeer blauw licht uit te zetten als je slaapt. Daarmee wordt bedoeld, computers en telefoons. Het blauwe licht hindert het melatonine hormoon dat je helpt bij he slapen.
 7. Pobeer na 20:00 niet meer te eten. Om goed te kunnen slapen moet je insuline piek niet te hoog zijn. Het houdt je slaap hormoon melatonine tegen wat je juist nodig hebt.
 8. Train het liefst tussen 15:00 en 18:00. In de ochtend is je lichaam eigenlijk nog niet op de juiste temperatuur en later in de avond trainen betekent een verhoogt cortisol (stress hormoon) wat je melatonine (slaap hormoon) tegen werkt.
 9. Overdrijf niet met trainen. Als je van jezelf weet dat je slecht slaapt en extreem veel traint, probeer een balans te vinden. Het lichaam heeft rust nodig om te herstellen en ook om goede nachtrust te verkrijgen.
 10. Neem magnesium supplementen. Het helpt je beter te slapen.
 11. Neem genoeg Vitamine D.
 12. Ook al ben je kapot van je slechte nachtrust, ga overdag niet relaxen maar juist bewegen, anders draait je hele systeem om.
 13. Het zelfde geldt voor je training. Als je moe bent omdat je niet goed slaapt, ga niet je trainingen skippen. Dat brengt je totale lichaamsritme in verwarring. Sporten in belangrijk, ook weer goed te kunnen slapen.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan voor de slechte slapers onder ons 🙂

Liefs Elske


 

fitnessvierdaagse-fitness-vierdaagse-elske-sorel-fitvakBig Finishers!

Als je in de sportschool bezig bent, zijn er honderden manieren om je spieren te trainen. Vaak weet je eigenlijk niet waar te beginnen, hoe te varieren en hoe het maximale uit je training te halen.

Een goede manier om jezelf tot het uiterste te brengen is met finishers!

Hier bedoel ik het volgende mee:

Een goed begin van je training wanneer je energie niveau op zijn hoogst is heeft uiteraard effect op je doelstelling en zal je helpen goed ontwikkelde spieren te krijgen. Maar je kunt op het eind nog steeds het verschil maken tussen een training die goed voelde of een training waarvan je kunt zeggen ik ben totaal gesloopt en heb mijn ziel en zaligheid op de sportschool vloer achter gelaten!

Wanneer je je spiervezels volledig hebt uitgeput, zijn ze in de beste positie om voordeel te halen uit de cirkel spieren vermoeien – herstellen – groeien.

Een finisher is een oefening voor de desbetreffende spier die je net hebt getraind maar dan ga je nog 1x tot het uiterste!

Het beste hierbij is een oefening te doen die je geïsoleerd doet. Dus een oefening waarbij je alleen díe spier doet en niet gecombineerd met andere spieren.

Hierbij een aantal voorbeelden van Finishers per spiergroep die je zou kunnen doen om je spieren nog een laatste knaller te geven:

 1. Finisher voor de benen en billen.

Na jouw standaard oefeningen die je hebt uitgevoerd voor de benen en billen, pak je de finisher op de LEG PRESS MACHINE. Je pakt het gewicht dat 50% is van wat je maximaal zou kunnen weg duwen. Dus stel jij kunt 1x 70 kg weg duwen, pak je nu 35 kg. Je pakt je horloge of stopwatch erbij en je duwt jezelf voor 2 minuten lang weg! Nog iets zwaarder als je dit doet met je hakken op het plateau ipv je platte voet.

 1. Finisher voor de rug.

Na je standaard rug oefeningen doe je de volgende rug finisher.

Je combineert de LAT PULL DOWN met de CABLE ROW.

Bij de Lat Pull Down blijf je staan ipv zitten. Met je armen gestrekt breng je de stang naar beneden totdat je handen naar de vloer wijzen. Deze pak je met het gewicht dat jij maximaal 10 – 12 herhalingen kunt maken.

Daarna heel snel door met de Cable Row. Deze pak je met het gewicht dat je maximaal 15 – 20 herhalingen vol houdt. Dit herhaal je nog 2 sets. Tussendoor 1.5 min rust.

 1. Finisher voor de borst.

Na je standaard borst oefeningen doe je de volgende finisher:

Push-ups met je voeten op een bankje en handen op de vloer.

3 sets van het maximaal haarbare push-ups voor jou!

 1. Finisher voor de schouders.

Na je standaard schouder oefeningen doe je de volgende finisher:

2 dumbells niet te zwaar. Voor vrouwen zal het gemiddeld rond de 2 a 3 kg zijn per dumbbell.

Breng ze zijwaarts omhoog 10 x

Breng ze voorwaarts omhoog 10 x

Breng ze naar boven op en neer 10 x

En dan 1 min armen gestrekt naast je, schouderhoogte.

Probeer dit maar eens uit en je haalt echt het onderste uit de kan 🙂

Liefs Elske


Massage voor lichaam en geest!

Waarschijnlijk hard in het zweet gewerkt en je spieren goed laten werken. Hard werken moet beloond worden. Als afsluiter heb ik daarom iets passends denk ik: MASSAGE 🙂

Het totaal plaatje van je leven in balans brengen, hangt van heel veel verschillende  dingen af.

Dit gaat om gezondheid, zowel van lichaam als geest, gaat om geluk, ontspanning, leuke dingen doen, liefde, werk, noem het maar op.

Wanneer je goed voor je lichaam wilt zorgen, houdt dat niet alleen in dat je zoveel mogelijk in de sportschool moet zijn.

Ook niet dat je alleen nog maar aan de superfoods zit. Een combinatie daarvan is het aller beste. Maar als je bijvoorbeeld niet genoeg rust of ontspanning neemt, zijn de 2 onderdelen sport en voeding ook niet genoeg.

Heel cliché weer, maar alles draait om die balans.

Neem eens de tijd voor een massage!

Wanneer je lichaam veel beweegt en je zwaar traint, heeft het ook rust nodig om te kunnen herstellen en nog beter te worden.

Als je een drukke baan hebt, gezinsleven, veel sociale activiteiten, dan heeft je hoofd ook gewoon rust nodig om weer nieuwe energie te geven.

Massages worden steeds meer een onderdeel van het stukje lichaam en geest.

Waarom zou je een massage nemen:

 • Het zorgt voor ontspanning
 • Geeft je nieuwe energie
 • Als je pijn klachten hebt, kan dit door massage verminderen of verhelpen
 • Het maakt je spieren weer soepel
 • Het stimuleert je bloedsomloop
 • Het stimuleert je stofwisseling
 • Het zorgt voor de afvoer van afvalstoffen
 • Het beïnvloed de functie van je organen
 • Zorgt voor balans in je lichaam
 • En voor sommige mensen is contact met je eigen lichaam toch iets onwennigs en kan je contact met gevoel hierdoor verbeteren.

Wat voor soort massages zijn er?

 • Ontspannings massage: puur om te ontspannen, deze zijn vaak niet heel hardhandig en pakken het hele lichaam aan.
 • Thaise massage: Een duizende jaren oude traditie van drukpunt massage gecombineerd met strekkingen die de masseur bij je uitvoert. Deze massages zijn ook super ontspannend, maar net even wat pittiger en harder. Je kunt zelf natuurlijk altijd aangeven welk onderdeel je harder aangepakt wilt hebben. Erg goed tegen stress en spierklachten. Ik probeer elke maand een Thaise massage mee te pakken.
 • Voetreflexmassage: Belangrijkste van deze massage is dat het doel is dat lichaam en geest in balans zijn. Je voeten zijn een volledig pakket van zenuwen en drukpunten die in verband staan met delen in de rest van je lichaam. Dus de masseur kan voelen aan bepaalde delen van de voet, waar je mogelijk last hebt in de rest van je lichaam. Ik heb het vorige week gedaan, is ook vrij heftig, maar onwijs relaxt daarna. Je voeten zijn nog 24 uur aan het nagloeien.
 • Sportmassage: een sportmasseur heeft als doelstelling de sporter bestendig te maken tegen bepaalde klachten, betere sportprestaties te creëren en ook om blessures te verhelpen.
 • Stoelmassage: Het is de gebaseerd op de Japanse drukpunten massage en wordt gegeven op hoofd, rug, nek, schouders, armen, handen en heupen. Je ziet dit nu ook steeds vaker terug komen binnen bedrijven die deze masseurs inhuren voor hun medewerkers om even te kunnen ontspannen. Vaak op kantoor achter het bureau ontstaan de meeste klachten van het bovenlichaam door een slechte houding.

Er zijn nog veel meer soorten massages, maar deze raad ik aan om eens te testen. Als je er fitness4daagse-finish-elske-sorel-fitvakeenmaal aan gewend raakt, wil je elke maand zo’n heerlijk moment van ontspanning!

En je moet jezelf verwennen om nog meer power en energie te kunnen geven, dus wat houd je tegen?!

Maak die reservering vast, op internet vind je super veel informatie over massage salons in jouw omgeving.

Super veel succes allemaal met jullie sporten en gezondheid, maak het je levensstijl!

Liefs Elske